Osallistuimme Napin kanssa Kiharakerhon järjestämälle nome/wt-koulutusleirille. Saavuimme perjantaina hyvissä ajoin paikalle, matkaseurana meillä oli Minna ja Madde. Lauantai aamuna olimmekin sitten hyvin levänneinä valmiita koulutukseen.

Aluksi kouluttajamme halusi nähdä koirakoiden hallinnan. Teimme luoksetuloharjoituksen alkuun niin että jokainen jätti koiransa istumaan, käveli n. 40 m päähän ja kutsui sen luokse (pillillä tai suullisella käskyllä) Itse käytin pilliä. Nappi istui hyvin ja tuli hyvin kutsusta luokse.

Seuraavaksi teimme pujotteluharjoituksen. Yksi kerrallansa pujottelimme rivissä olevat koirat läpi. Tässä Napilla oli aluksi vaikeuksia ja täytyy tunnustaa että otin namupalkan avuksi jonka jälkeen harjoitus meni huomattavasti paremmin. En tälläisiä treenejä ole tehnyt kuin lähinnä tokossa ja siellä mulla on aina namupalkka. (seli seli)

Koirat olivat siis jo valmiiksi rivissä joten teimme rivistöön hieman isomman aukon n. keskelle riviä ja teimme luoksetuloharjoituksen hieman suuremmalla häiriöllä. Koira jätettiin rivistön taakse ja käveltiin n. 20 metriä ja kutsuttiin luokse. Tämä oli helppo treeni Napille.

Teimme vielä paikallaolo harjoituksen häirittynä. Koirat jätettiin riviin istumaan ja ohjaaja siirtyi koiransa eteen kukin tasonsa mukaisen matkan verran. Kouluttaja kulki koirin välissä ja heittele dameja eteen, sivuille ja taakse. Tämäkin oli helppoa Napille. Sitten kouluttaja siirtyi kulkemaan koirien taakse heitellen dameja. Tässä Nappi pyöri akselinsa ympäri, sen oli aivan pakko nähdä minne damit lentävät. Näitä pitää treenata!! Nyt kouluttajalla oli jonkinlainen kuva koirien tottelevaisuustasosta.

1240832598_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nappi paikallaolo treenissä

Ennen ruokataukoa ehdimme vielä ottaa markkeeraustreeniä. Seisoimme rivissä koirat vasemmalla puolella istuen ja lähetimme ne noutoon vuorotellen. Jos koira äänteli, oli levoton, yritti lähteä, ei istunut kunnolla tms. vuoro siirtyi toiselle koiralle. Noutoon pääsi vain jos istui hiljaa ja tarkkaavaisena. Markkeerauksia teimme muutamat per koira ja siirryimme aina kauemmaksi lähettämään. Lopulta matkaa oli arviolta n. 60-70m välissä pari ojaa ja tie. Muuten olin tyytyväinen Napin työskentelyyn mutta kerran se jäi nostamaan koipea ja kerran katsomaan heittäjän koiraa joka oli puussa heittäjän takana. Tuli kyllä siellä kutsuttuna mutta olisi saanut tulla nopeammin ilman sitä koiran "tarkistamista".

Iltapäivällä teimme vielä istumista pillikäskyllä. Kuljin Napin kanssa pellolla niin että se oli vapaana mutta kuitenkin siinä lähettyvillä annoin istu-käskyn pillillä ja sen istuttua heitin damin. Kivasti poika huomasi idean.

Lauantain ohjelmaan kuului vielä linjatreeni. Kävelimme koirien kanssa peräkanaa ja kouluttaja heitti dameja pellon laitaan niin että koiralla oli lähetyspaikalta suora linja damille ja molemmilla reunoilla oli marjapuskia. Kokeilen tuohon alas laittaa visuaalisen selostuksen. Kieli ulkona

*   x   *   x    *   x   *

*       *         *       *

*       *         *       *

*       *         *       *


* = kuvaa pensasrivistöä ja x =dami

Koira siis lähetettiin linjalle. Napin kanssa tein niin että päästin sen irti, seurautin vähän matkaa ja sen istuttua rauhallisena lähetin linjalle. Seuraaminen oli ok, siis ei se kovin tiivistä ollut mutta ei se myöskään hortoillut kauempana eikä kovin edistänyt. Tässä harjoituksessa Nappi lähti kyllä etenemään linjalle mutta lähti aika pian lähetyksen jälkeen hortoilemaan ja kävi nappaamassa naapurin damin. Tehtävä itsessäänhän oli tosi helppo, Nappi vaan ei halunnut olla yhteistyössä mun kanssa. Päättämätön Sitten kun kielsin sitä lähtemästä muualle se ei totellut eikä totellut myöskään pillikäskyä. Luoksetullessa se vielä nosti kinttuakin. Huuto Otin damin pois, käskin viereen ja seurautin pikku matkan lähemmäs ja lähetin uudestaan linjalle. Sama homma nyt vaan karkasi toiselle puolelle. Jälleen dami vain pois, koira vierelle ja seuraamalla lähemmäs. Napin mentyä linjalle ja tuotua damin ok mulle palkkasin sen kehumalla ja heittämällä sille damin uudestaan. Kouluttajan kanssa puhuin näistä Napin ongelmista, tätä samaahan se on tehnyt nyt viime aikoina etenkin linjoja treenatessa. Tulimme yhdessä tulokseen että jatkan tällä linjalla. Eli kiellän jos se lähtee muualle tai nostaa koipea ja kun se tekee hyvin palkkaan sen heittämällä sille damin. Tarkoitus ei ole joka kerta heittää damia sille palkaksi vaan mennään tilanteen mukaan. Palkkaan kun se tekee oikein hyvin. Samoin kouluttaja kehoitti miettimään että jos siinä vaiheessa kun Nappi on lähdössä muualle kehoittaisin sitä uudestaan "eteen" käskyllä etenemään haluttiin suuntaan. Vahvistaisin siis sitä eteen-käskyä. Sitä en olekaan vielä kokeillut.

Lauantain treenit olikin sitten pulkassa. Tosi hyviä vinkkejä ja ideoita sain kyllä sekä vahvistusta omille ajatuksille. Paljon oppi jälleen kuuntelemalla ja katselemalla muiden koirakoiden suorituksia. Napin seuraamista on nyt kyllä petrattava! Miten ihmeessä olenkin antanut sille noin paljon periksi?? Yllättynyt

Odotin kovasti sunnuntain treeniä ja sitä että pääsemme etenemään launtain treeneistä. Porautumaan paremmin jokaisen koirakon ongelmiin ja laittamaan alulle mm. lähihakua. Valitettavasti vaan kouluttaja joutui poistumaan leiriltä oman koiransa sairastuttua. Itku Näillehän ei voi mitään.

Sunnuntaina aloittelimme sitten uudestaan alusta uusien kouluttajien saavuttua paikalle. Teimme jälleen samat alkukuviot jotta kouluttajilla olisi joku kuva koirien tasosta. Jokainen jätti koiransa istumaan ja käveli n. 50 metrin päähän damin kanssa. Koira kutsuttiin luokse ja jätettiin sinne dami. Sitten käveltiin takaisin sinne lähtöpaikalle ja lähetettiin koira noutoon. Napilta tämä meni tosi hyvin! Helppo harjoitushan se olikin ja tein taktisen vedon, otin sen muistina enkä linjana. Tosin niin se oli kai tarkoituskin.

Sitten vuorossa oli linjoja, jotka meillä meni taas huonosti. Nappi ei lähtenyt suoraviivaisesti vaan ihan omille poluille. Eikä taaskaan totellut luoksetulo pillitystä. Sen vietyä naapurin damin menin vastaan ja otin damin pois. Jätin koiran istumaan siihen kohtaan missä annoin ensimmäisen luoksetulo käskyn ja vein damin sinne missä se alunperin olikin ja palasin paikalleni. Kutsuin koiran luokse ja lähetin uudestaan linjalle. Muutaman uusiksi oton jälkeen sain sen menemään oikeaan suuntaan tai ainakin oikealle damille. Pitää tehdä nyt tosi huolellisesti noita linjatreenejä. Päätin tehdä nyt ensin lyhyeltä matkalta ja alkaa pikku hiljaa uudestaan kasvattamaan sitä matkaa. Olen tainnut harjoitella liian huolettomasti kun ei Nappi edennyt ollenkaan suoraviivaisesti.

Teimme myös taakse lähetyksiä samaan paikkaan. Koiralle vietiin dami samaan paikkaan jätettiin istumaan jonkun matkan päähän selkä damiin päin ja annettiin eteen-käsky käsimerkin avulla. Napilla meni hetki ennen kuin tajusi että se saa siitä lähteä. Pitkät on piuhat! Silmänisku Osansa voi tehdä myös se että tajusin vasta tämän harjoituksen jälkeen että tokon kaukokäskyjen istu-käsimerkki on todella lähellä sitä käsimerkkiä jonka annoin. Pitää siis tässä taakselähetyksessä käyttää molempia käsiä. Muutama harjoitus tehtiin ja ihan kivasti ne taakse lähetykset meni.

Sitten teimme jälleen linjan samaan paikkaan. Vein Napin kanssa sinne damin ja palasin paikalleni. Vastakkaiseen suuntaan tuli häiriömarkkeeraus. Käännyimme ja lähetin linjaan nyt lyhyeltä matkalta ja se meni ok ja palautuskin oli hyvä. Otin Napin viereen ja annoin luvan hakea markkeeraus. Kouluttajan sanoin "muuten ok pissaamista lukuunottamatta" Huuto

Tämän jälkeen teimme taas niin että viemme koiran kanssa linjan ja mentiin tekemään hakualue. Alue oli tosi pieni ja siellä oli vielä muutamia (2-3) dami jo valmiina. Itse vein vielä 2 lisää. Ensin otettiin 1 dami hakualueelta sitten linja ja taas 1 dami hakualueelta. Tähän treeniin olin tosi tyytyväinen. Nappi haki ensimmäisen damin hienosti, tuli vähän mutkan kautta pois alueelta ja olinkin varma että se vaihtaa mutta ei se sitä tehnyt!! Ja linja meni myös hyvin, tosin taaskaan en tehnyt sitä kovin pitkältä matkalta. Lähetin sen uudestaan hakualueelle, otti nopeasti damin suuhunsa ja tuli luokse ennen kuin ehdin sitä edes kutsua! JES!! Cool

Tässä vaiheessa meillä olikin sitten ruokatauko jonka jälkeen palattiin vielä tekemään lähihakua. Me aloitimme lähihaku treenit siitä että ensin kokeilin pillillä millaisen käskyn annan. Kieli ulkona Kouluttaja piilotteli tennispalloja pienelle alueelle. Koira jätettiin istumaan alueen keskelle ja annettiin sille lupa etsiä. Aluksi Nappi lähti hakuun koska ohjaaja antoi sille haku-käskyn eikä lähihaku käskyä... No palautus alueelle ja sitten ohjaaja antoi noutokäskyn eikä lähihakukäskyä jolloin koira kävi tarkastamassa aamuisen muistitehtävä kohdan. Kolmannella kerralla taisi ohjaajakin jo antaa lähihaku käskyn ja pienen miettimisen jälkeen Nappikin ymmärsi laittaa nenän maahan ja löysi pallon. Onnistuneesti sain Napin etsimään 3 tennispalloa.

Teimme eri matkoilta ja eri lähtyspaikoilta kolme kertaa tämän harjoituksen. Pääsimme alulle ja osaan nyt alkaa treenaamaan tuota lähihakua. Tosin en taida käyttää Napille palloja sillä se ärsyttävästi alkoi mälväämään niitä.

Loppuun vielä teimme kolmen koiran ryhmänä ykkös-ja kakkosmarkkeerauksia. Olimme viimeinen suorittava koirakko. Nappi istui hienosti maltillisena paikalla ja markkeerasi hyvin. Valitettavasti ensimmäisenä suorittanut koira pissasi alueelle mennen ja tullen sekä ykkös-että kakkosmarkkeeraus paikkoihin enkä Nappia siten laittanut noutoon ollenkaan. Turhautui odottamisesta sitten sen verran että kerran yritti lähteä noutoon. Olikin ihan hyvä harjoitella vain sitä vierellä istumista joten ei harmita yhtään.

Kaiken kaikkiaan meillä oli tosi mukava viikonloppu, oli kiva nähdä kiharaharrastajia ja jutella niitä näitä. Saimme treenivinkkejä ja uusia ideoita treenejä varten. Usein kun tuppaa ne treenit olemaan niin samanlaisia kerta toisensa jälkeen. Sunnuntailta olisimme saaneet enemmän irti jos kouluttaja olisi pysynyt samana. Lauantaina kun pääsimme jo hyvään alkuun olisi ollut hyvä jatkaa siitä eteenpäin. Toki koiran terveys menee edelle ja ymmärrän täysin huolen sairaasta koirasta!

Autoon tuli reilut 1000 kilometriä lisää mutta hauskaa oli ja intoa treenaamiseen saimme! Eli juuri sitä mitä lähdettiin hakemaankin. Olin toisaalta tosi tyytyväinen Napin suorituksiin ja toisaalta hyvä että se näytti ne meidän ongelmatkin sillä saimme niihin nyt vinkkejä joilla toivottavasti saamme tilanteen aisoihin.

Kiitokset Minnalle & Maddelle matka-ja leiriseurasta sekä Annelle & Gitalle ja Sinille & Bruunolle majoitusseurasta!Hymy