Viime päivät on menneet ihan muissa kuin koiratouhuissa. Masu-asukki saatiin lopultakin juhannuksena ulos ja sitten on ollutkin vaipanvaihtorumbaa sekä oheistoimintaa kuten ristiäiset. Lomailua on lähinnä siis koirat harrastaneet Kieli ulkona

Olin kuitenkin ilmoittanut Napin Nivalan taipumuskokeeseen. Ajatuksena oli että lähdetään koko poppoo sinne ja Mikko hoitaa muksua sen aikaa kun olen Napin kanssa kokeessa. No arvata saattaa ettei ihan noin hommat menneetkään. Mikolle napsahti töitä. Mietin jo koko kokeen peruuttamista mutta sitten Mikon äiti lupasi lähteä mukaan.

Silti vielä koetta edeltävänä iltana mietin koko suunnitelman järkevyyttä. 200 km suuntaansa, mukana 6 viikkoa vanha muksu, lapsenhoitaja joka pelkää koiria kuollakseen, ja koira jonka kanssa ei juurikaan ole ehditty treenailemaan. Rohkea rokan syö ja menoksi vaan! Yllättynyt

Arpaonni suosi ja olimme päivän viimeinen koirakko. Istuttiin koko porukka autossa ja odotettiin omaa vuoroa. Vauva roikkui tississa kiinni ja mietin jälleen että oonkohan mä ihan pöhlö kun tälläiseen lähden. (ja kyllä ne miehet pääsee tosi helpolla tässäkin asiassa!)

Lopulta koitti meidän vuoro. Paikkana oli suolampi. Tiesin että uimaan lähteminen vieraasta maastosta on Napille hankalaa eikä maastokaan ollut nyt kovin hyvä. Tuomari osoitti lähtöpaikan. Käveltiin sinne ja paikka upotti, tulisi olemaan Napille vaikeaa. Annoin käskyn ja Nappi yritti veteen, ei uskaltanut ja alkoi pyöriä. Etsi parempaa paikkaa mutta sitä ei löytynyt. Kävi aina välillä yrittämässä siitä alkuperäisestä paikasta, räpisteli vettä etutassuilla ja empi. Lopulta se keräsi rohkeutensa ja lähti kuin lähtikin uimaan! Hymy Jes! Tämä homma on hoidossa ajattelin. Nappi ui lokille, otti sen suuhunsa ja toi mulle. Toiselle lokille lähtikin sitten aikalailla suoraan. Palauttikin suht suoraan, tuomari ohjeisti menemään koiraa vastaan. Kyllä hirvitti mennä kun tuntui että itsekin uppoaa sinne veteen. Ja onneksi en ihan vedenrajaan mennytkään sillä Nappi ei ollut päästä ylös sieltä. Lokki suussa yritti ponnistaa vedestä pois ja näytti että sinne jää. Olin jo kysymässä lupaa tuomarilta auttaa koiraa ylös kun se lopulta pääsi omin avuin "kovalle maalle".

Sitten hakuun. Nappi lähti hienosti hakuun, meni heitetyn variksen luokse, otti sen suuhunsa ja lähti tuomaan... ja pysähtyi kuselle! Huuto Prkele! No pillitin ja lähti tuomaan, pysähtyi muutaman metrin päähän ja tiputti variksen. WTF?! Kuulin kun tuomari sanoi että ota vaan siitä se varis ja koitetaan saada loput lähemmäksi. Minä kuitenkin käskin Napin tuomaan, se otti variksen suuhunsa ja palautti mulle käteen. Kiitin ja lähetin uudestaan. 

Etsi hyvin, löysi helposti riistan ja otti suuhunsa. Palautusmatkalla pissaili useamman kerran. Huuto Ja taas tiputti riistan. Mitä hittoa? No toi kyllä käteen uudesta käskystä. Sama toistui kolmannenkin variksen kanssa. Kun meni neljännelle varikselle tuomari sanoi minulle että ole nyt ihan hiljaa. Nappi otti riistan ja lähti tuomaan. Toi hyvin ja pysähtyi tuomarin luona joka oli n. 5 m päässä minusta. Olin ihan hiljaa, käänsin selkäni ja lähdin vähän kävelemään. Nappi seisoskeli tuomarin kanssa. Menin kyykkyyn - ei vaikutusta. Lopulta tuomari sanoi että kutsu koiraa. Minä kutsuin ja Nappi toi variksen suoraan käteeni.

Tuomari oli sitä mieltä että mulla on hyvä koira, jonka kuitenkin pitäisi olla paremmassa yhteistyössä kanssani. Koska riistankäsittelyssä arvioidaan myös tuo merkkailu emme pääse jatkamaan jäljelle siitä huolimatta että riistat olivat ehjiä. Jos Nappi olisi merkkaillut vaan yhdellä riistalla olisimme päässeet jatkamaan mutta koska se teki sitä jokaisella variksella sekä tiputteli riistaa puutteet olivat sen verran suuret että tänään näin. Lopuksi sanoi ettei kannata vaipua epätoivoisuuteen, mulla on hyvä koira jonka kanssa pitää yhteistyötä vielä kehittää. Koiran pitäisi tuoda riista suoraan ohjaajalle ilman kehoituksia ja käskyjä, minä kun jouduin joka linnulla antamaan uuden käskyn.

Hakuinto: "Tekee tehokasta ja kattavaa hakua löytäen riistaa helposti."

Noutohalu: "Ottaa linnut oma-aloitteisesti."

Yleisvaikutelma: "Erinomaisia taipumuksia esittänyt koira, jolla kuitenkin puutteita riistankäsittelyssä sekä yhteistyössä ohjaajansa kanssa."

Kootut selitykset:

Tässähän voisi selitellä kuun ja tähtien vääristä asennoista, epäsopivasta horoskoopista, vauvan vaikutuksesta jne. Totean vain jotta Nivala on paska paikka! Kieli ulkonaNauruSilmänisku